Adresa: Dukelská 33, 087 01 Giraltovce, Tel/Fax: 054 7322510, Mail: zssgiralt@szm.sk

 

učebný odbor

Hostinský, Hostinská

 

 
 

Profil absolventa

 

Absolvent trojročného učebného odboru je pripravený pre prácu vo všetkých stravovacích zariadeniach, kde prevláda strojová výroba s modernou mechanizáciou a využitím výpočtovej techniky. Ovláda bezpečnostné, hygienické i protipožiarne predpisy, evidenciu v závodoch spoločného stravovania a zásady uplatňovania gastronomických pravidiel. Pozná potraviny, nápoje a technológiu ich výroby, technické vybavenie pracoviska, zásady organizácie prevádzky ubytovacích zariadení. Ovláda tvorbu cien v zmysle platných predpisov v súčasnom národnom hospodárstve.

Pozná základy stravovania a s tým súvisiace práce, vie prijímať a registrovať objednávky jedál a nápojov a účtovať ich. Absolvent ovláda spoločenské pravidlá správania. Má kultivované vystupovanie voči hosťom, s ktorými môže komunikovať v nemeckom alebo anglickom jazyku.

 

Čo sa môžete naučiť?

- samostatne vykonávať prácu kuchára, čašníka v zariadeniach spoločného stravovania

- pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál,

- vie uviesť hostí a poskytnúť pomoc hosťom pri výbere z jedálneho lístka

- vie pripraviť miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr

- dokáže samostatne pripraviť jednoduché jedlá, minútky, šaláty a múčniky a dokončiť jedlo pred hosťom a pripraviť tabule na slávnostné príležitosti

 

Ako sa môžeš uplatniť?

- kuchár, čašník, servírka, hostinský, hlavný čašník, barman, súkromný podnikateľ v spoločnom stolovaní

- ako zamestnanec reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania na Slovensku i v zahraničí.

 

Kde sa môžeš zamestnať?

-  v reštaurácii, v hoteli, v školskej jedálni, na výletnej lodi a mnohých ďalších stravovacích zariadeniach